Now loading.
Please wait.

menu

Blog Article

Zo bereken je eenvoudig de BPM en ben je goedkoper uit

posted in Page by

it

Ben je van plan om een auto te kopen? Dan ben je vast bekend met de BPM. Deze overdrachtsbelasting moet namelijk betaald worden wanneer je een nieuwe auto of motorfiets aanschaft. De hoogte hiervan kan flink in de papieren lopen. Zo ben je al gauw honderden euro’s kwijt, en zijn zelfs bedragen van een paar duizend euro geen uitzondering. Het kan dan ook aantrekkelijk lijken om de overdracht van je nieuwe auto niet in Nederland plaats te laten vinden, en een voertuig in het buitenland te kopen. Dit kan je inderdaad geld besparen, maar dan moet je wel zelf je BPM berekenen in lijn met de wettelijke vereisten.

Minder BPM betalen door een buitenlandse auto te kopen

Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig om onder de BPM uit te komen door een voertuig uit Duitsland of Polen aan te schaffen. En hoewel deze auto’s vaak inderdaad goedkoper zijn, loop je bij terugkomst in Nederland al gauw tegen financiële tegenslagen aan. Want bij het aanvragen van je Nederlandse kentekenplaat komt de fiscus alsnog met een aanslag voor de BPM. Het kopen van een buitenlandse auto alleen is dan ook niet voldoende om je belastingaanslag naar beneden te krijgen. Om dit te bereiken is namelijk nog een tweede trucje nodig, namelijk zelf je BPM berekenen.

BPM berekenen door de Belastingdienst

Om te snappen hoe je minder BPM betaalt moet je eerst weten hoe de Belastingdienst te werk gaat bij het vaststellen van de BPM. Normaal gesproken berekent de fiscus dit belastingbedrag op basis van wat zij denken dat je voertuig waard is. Zij kijken hiervoor simpelweg naar het merk en type van de auto, waarbij elke auto van hetzelfde merk en type dus dezelfde waarde wordt toegeschreven. Over deze waarde berekent de Belastingdienst vervolgens de hoogte van de BPM, waarbij een hogere waarde vaak staat voor een hoger BPM bedrag.

Bespaar geld door zelf je BPM te berekenen

Misschien denk je nu dat dit een oneerlijke methode is. De ene auto van een bepaald type heeft immers al meer reparaties ondergaan en meer kilometers gereden dan de andere auto van precies hetzelfde type. Uiteraard brengen dit soort zaken de waarde van een voertuig flink omlaag. Vandaar dat de rechter de tegenbewijsregeling heeft gecreëerd. Kort gezegd houdt deze regeling in, dat als je zelf kunt aantonen wat de werkelijke waarde van een auto is, dat je dan over dit bedrag BPM mag betalen. Deze werkelijke waarde ligt in de praktijk vaak stukken lager dan de inschattingen van de Belastingdienst, waardoor BPM berekenen loont.

BPM berekenen met de BPM calculator

De BPM calculator kan een handige tool zijn om de waarde van een voertuig te berekenen. Deze calculator is gebaseerd op betrouwbare gegevens van garages, autodealers en andere partijen die als geen ander weten wat een auto echt waard is. In de BPM calculator voer je gegevens in over je voertuig zoals het jaar van ingebruikname, het type en het soort brandstof. Vervolgens geeft de calculator je de waarde van de auto. Dankzij het juridische team voldoet deze berekening volledig aan de eisen die de Belastingdienst stelt.

12 aug, 22

about author

 

 

related posts

 

 

latest comments

There are 0 comment. on "Zo bereken je eenvoudig de BPM en ben je goedkoper uit"