Now loading.
Please wait.

menu

Blog Article

Tips om een taxichauffeur te worden

posted in Vervoer & Transport by

Als je erover nadenkt om een taxichauffeur te worden, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je kan ervoor kiezen om zelfstandig taxichauffeur te worden of om je aan te sluiten bij een taxibedrijf. Er zijn diverse eisen waar een taxichauffeur aan moet voldoen wij lichten dit toe en  geven je een aantal tips voor als je je wilt gaan aansluiten bij een taxibedrijf.

Chauffeurskaart

Je hebt een chauffeurskaart nodig als je je als taxichauffeur wilt aansluiten bij een taxibedrijf. Deze kaart is een visueel identificatiemiddel, het geeft je toegang tot de boordcomputer van de auto, het plaatst een digitale handtekening als je inlogt met een pincode en daarnaast worden je rij- en rusttijden geregistreerd. De kaart is vijf jaar geldig en als deze verlopen is kun je het weer met vijf jaar laten verlengen. Voor een volledige chauffeurskaart heb je een verklaring omtrent gedrag nodig, een geneeskundeverklaring, een rijbewijs B en een chauffeursdiploma.

De auto

Ook de auto moet voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet er in de auto een boordcomputer, een taxameter en een blauw kenteken zitten. Daarnaast moet je ook een typegoedkeuring van de auto en de componenten hebben, dit laat zien dat de auto door de keuring is gekomen. De aanschaf van de auto is een investering, als je het geld hiervoor niet op de bank hebt staan kun je ook een autolening afsluiten.

Regels

Grote steden zoals Den Haag en Amsterdam hebben een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO), dit houdt in dat niet elke taxichauffeur bij elke taxistandplaats mag staan. Er zijn taxistandplaatsen waar je namelijk alleen mag staan als je in het bezit bent van een TTO-vergunning. Deze vergunning kun je krijgen door je aan te sluiten bij een Toegelaten Taxi Organisatie.

Taxichauffeurs hebben ook speciale rij- en rusttijden. Per dag moet je minimaal 10 uur rust nemen, maar drie dagen in de week mag je deze rust verminderen naar 8 uur. Daarnaast moet je per 14 dagen in totaal 72 uur vrij nemen, verspreid over alle dagen.

14 mrt, 17

about author

 

 

related posts

 

 

latest comments

There are 0 comment. on "Tips om een taxichauffeur te worden"